De ontwikkelingen

Up-to-date Citrix-omgeving

Een GMB zonder informatisering en communicatie is net zo ondenkbaar als Nederland zonder water. De digitale informatiestroom die bij ons over en weer gaat, breidt zich steeds verder uit. Niet alleen wij, maar ook onze klanten stellen steeds hogere eisen aan de beschikbaarheid van de informatie. In de tweede helft van 2015 werd de Citrix-omgeving in ons datacenter vernieuwd: een belangrijke stap. Door de upgrade naar Citrix 2015 beschikken we nu over een modern platform waarop de laatste software en updates goed kunnen draaien. De opwaardering van Citrix staat niet op zich: we gingen ook van een Windows 2008 naar een Windows 2012 serveromgeving. Hiermee zitten we op het hoogste niveau en zijn ons Citrix-platform en onze serveromgeving volledig up-to-date.

 

SAAS in de Cloud

Begin 2014 hebben we onze servers verplaatst naar twee datacenters. In 2015 kregen we de beschikking over meer beheerstools waardoor we de datacenters nog beter onder controle hebben. De centers worden minder uitgebreid met fysieke apparatuur. In plaats daarvan maken we meer gebruik van virtualisatie en SAAS-oplossingen: Software As A Service, altijd en overal online beschikbaar in de Cloud. Zo hebben we in 2015 gekozen voor Cloud oplossingen voor het personeelssalarispakket Polaris en het projectbeheersysteem Relatics.

 

Mobile device beheer

In de mobiele communicatie zijn we meer gebruik gaan maken van praktische applicaties op tablets. Een voorbeeld: GMB BioEnergie kan de vergistingsinstallatie in Venlo op afstand monitoren en beheren op een iPad of andere tablet. Het gebruik van dit soort en andere toegepaste applicaties zal de komende jaren doorzetten. We willen slim profiteren van de mobiele mogelijkheden, maar kiezen boven alles voor veilige en betrouwbare informatisering. Dit jaar hebben we een systeem ingericht waardoor we mobiele apparaten beter kunnen beheren. In 2016 zullen we een speciaal mobile device managementsysteem aanschaffen.

De verwachtingen

Investeren in Business Intelligence

Business Intelligence is een speerpunt van ICT: de data zo stroomlijnen dat de medewerkers van GMB daar goede rapportages en inzichten uit kunnen halen. Ook in 2016 blijven medewerkers van de applicatieafdelingen opleidingen volgen om zich de up-to-date BI-kennis eigen te maken.

 

Snellere SQL-databases

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van onze SharePoint omgeving ProjectPlein. GMB, opdrachtgevers en ketenpartijen uploaden, downloaden en stroomlijnen alle projectdocumentatie in één gezamenlijke projectsite. Als gevolg hiervan worden onze systemen zwaarder belast. Om te waarborgen dat het ProjectPlein ook in de toekomst naar wens blijft functioneren, vervangen we in het voorjaar van 2016 een aantal SQL-servers door snellere versies.

 

Proactiviteit

In 2016 wordt de ICT-afdeling versterkt met een nieuwe helpdeskmedewerker en een senior systeembeheerder. Dit geeft meer rust op de afdeling en zorgt ervoor dat we niet alleen brandjes hoeven te blussen, maar de serverparken nog beter proactief kunnen beheren. Want op tijd voorbereid zijn op de ontwikkelingen en vragen die vanuit GMB op ons af komen, dat is de grootste uitdaging van de afdeling.      

 

 

verder » « terug